Bazinele de inot cu sistem Finland alaturi de sistemul Wiesbaden sunt cele mai raspandite in Europa, reprezentand 90% din totalul bazinelor de inot. Aceste bazine sunt folosite preponderent pentru competitii, in acest sens existand standarde pentru: bazine olimpice de 50 m, bazine de 25 m, bazine de polo si bazinele de sarituri.
Sistemul Finland este compus din 3 parti principale: piesa de prindere, piesa striata, piesele de rina si gratarul.
Sistem Finland
Piesa de prindere impreuna cu piesa sau piesele striate (pot fi doua sau trei randuri) constituie "plaja sistemului" care are rolul de a reduce energia valurilor creeate de inotatori astfel ca vor trece de aceasta zona doar valurile cu energie mare, cele cu energie mica la retragere se scurg in bazin avand o energie neglijabila. Piesele de rina sunt compuse din doua piese de sustinerea gratarului, piese intermediare si piesa de canal. Observati ca peretele rinei, dinspre bazin este inclinat. Aceasta inclinatie asigura scurgerea apei pe suprafata peretelui diminuand nivelul de zgomot in interiorul piscinei. Piesa de canal are rolul de canaliza si asigura scurgerea apei spre gurile de evacuare. Gratarul este confectionat dintr-un plastic rigid si are dimensiuni variabile, in functie de latimea canalului de scurgere. Ar mai fi de amintit aici si valvele silent, confectionate din plastic, care asigura o evacuare silentioasa a apei, eliminand acel zgomot caracteristic al efectului de palnie.
Montarea pieselor se face intotdeauna de la muchia bazinului catre exterior, incepand cu piesa de prindere. Aceasta trebuie sa fie rugoasa si sa asigure aderenta mainii. Ea trebuie sa prezinte o adancitura de cel putin 25x25mm - loc de prindere -agatare.
Piesa striata are striurile dispuse paralel cu muchia bazinului si poate fi dispusa in mai mai multe randuri de placi sau poate sa lipseasca, in functie de latimea plajei.
Panta maxima a zonei de plaja nu are voie sa depasasca 10%.
Sistem Finland - zone critice
In imaginea de mai sus este evidentiata zona critica in sistemul Finland. Zona cu rosu reprezinta stratul de umplutura cu mortar, pentru asigurarea pantelor suprafetelor. Grosimea stratului de mortar nu are voie sa depasasca grosimea de 3,5 cm. Un strat mai gros de mortar poate sa duca la fisurarea suportului de gratar. |